Kennisbank

Wat is WooCommerce?


Wie een online webshop wil beginnen zal al snel mensen over WooCommerce horen praten. Maar wat is WooCommerce? En is het iets voor jou? Wij werken elke dag met WooCommerce en hebben het op veel verschillende manieren ingezet voor onze klanten. In dit artikel nemen we de basics met je door zodat je een weloverwogen beslissing kan maken.

Als bonus nemen we je mee met 3 uiteenlopende projecten waarbij wij WooCommerce op een unieke manier hebben ingezet.

Wat is WooCommerce?

WooCommerce is een gratis e-commerce plugin voor WordPress, waarmee gebruikers op een gebruiksvriendelijke manier een online winkel aan hun WordPress-website kunnen toevoegen. Het stelt zowel beginnende als ervaren ondernemers in staat om producten te verkopen, betalingen te verwerken, voorraad bij te houden en een naadloze online winkelervaring voor hun klanten te creëren. Met een scala aan aanpasbare functies en een actieve gemeenschap, biedt WooCommerce een flexibele en kosteneffectieve oplossing voor het opzetten en beheren van een succesvolle e-commerce onderneming.

Hoe werkt WooCommerce?

WooCommerce is een e-Commerce plugin voor het bekende content management systeem WordPress. Een plugin is in essentie een los pakketje dat je kan installeren op een WordPress website om specifieke functionaliteiten toe te voegen. WooCommerce is van dezelfde makers als WordPress wat er voor zorgt dat de twee naadloos geïntegreerd zijn. WooCommerce biedt tal van functionaliteiten die je als online shop niet kan missen. Denk aan product- en voorraadbeheer, prijs opties zoals aanbiedingen en coupons, categorie filters, een winkelwagen, checkout flows, bedankt pagina’s, gebruikers accounts, email flows voor jouw klanten én voor jou en nog veel meer.

Wat kost WooCommerce?

In de basis is WooCommerce gratis. Of je nou een grote of een kleine webwinkel hebt, je hoeft geen betaalde licentie af te sluiten. Wel heb je een website op basis van WordPress nodig om deze plugin te kunnen installeren. Je betaald dus wel voor de hosting en eventueel het laten maken van een professionele WordPress website.

wat is woocommerce - sapiens

Is WooCommerce makkelijk te gebruiken?

De backend van WooCommerce voelt hetzelfde aan als de backend van WordPress. Als je WooCommerce overweegt te gebruiken dan heb je zeer waarschijnlijk ook al ervaring met WordPress. Er zijn wat meer menutjes en pagina’s waar je door heen kan/moet, maar dat komt ook omdat je meer wil/moet beheren. Daarbij kan je verschillende gebruikersrollen aanmaken zodat de mensen in jouw team (intern of extern) alleen datgene kunnen beheren wat ze nodig hebben. Heel handig als je niet alles zelf wil doen.

Een WooCommerce webshop laten maken

Met het installeren van WooCommerce heb je alle basis e-Commerce functionaliteiten al in huis. De voorkant van WooCommerce, hetgeen wat jouw klanten gaan zien, heeft ook alle basis elementen maar ziet er nog niet erg fraai uit. Om dit op te lossen kan je een aantal dingen doen:

  • Zelf gaan sleutelen aan de website: Dit kan middels de WordPress en WooCommerce backend, maar de opties om de hele stijl van de website aan te passen zijn beperkt. Je kan ook de code (html en css) aanpassen om het meer richting jouw wensen te krijgen, maar dit vereist wel enige technische kennis.
  • Een WordPress thema kopen: Er zijn veel goede WordPress thema’s beschikbaar die ook geschikt zijn voor WooCommerce. Dit is een goede stap als je budget beperkt is of als je snel van start wil gaan. Je moet daarbij het geluk hebben dat je een thema vind dat precies is wat jij wil. Wij van Red Factory hebben jarenlang zelf deze thema’s gemaakt en wereldwijd verkocht. Dit heeft ons gemaakt tot wie we nu zijn.
  • Een WooCommerce webshop laten maken: Voor de basis webshop functionaliteiten hoef je niet opnieuw het wiel uit te vinden. Hoe je dit presenteert aan jouw klanten kan je helemaal op maat laten maken. De kleur, vorm en plaatsing van elk element kan worden aangepast naar jouw wensen. Bovendien kan je advies krijgen van een partij die er veel ervaring mee heeft.

Hoewel het op maat laten maken van een webshop het meest professionele resultaat kan geven is het initieel ook de duurste optie. Bij sommige van onze klanten zien we ook dat het een groei proces is, waarbij ze alle drie de routes één voor één bewandeld hebben. Wanneer je een webshop wil laten maken merk je ook dat je bedrijf er aan toe is. Je hebt vaak al een redelijk budget om te investeren en mensen in dienst die de verschillende taken kunnen uitvoeren om het succes gaande te houden.

wat is woocommerce

3 voorbeelden van WooCommerce oplossingen

Om je een idee te geven van hoe veelzijdig WooCommerce kan zijn willen we je een paar voorbeelden geven uit ons eigen werk.

WooCommerce gebruiken om wereldwijd hotelkamers te boeken

Een klant van ons wilde graag wereldwijd hotelkamers aanbieden. Hiervoor had hij een contract afgesloten bij een partij (TravelgateX) die deze middels een koppeling (API) kon aanbieden. Het gaat hierbij om een complexe koppeling met een hoop informatie. Los van waar je dit aan wil koppelen, het blijft een hoop werk. Door gebruik te maken van WooCommerce konden we veel standaard webshop functionaliteiten direct gebruiken. Omdat WooCommerce ook heel vriendelijk voor ontwikkelaars is ingericht konden we de externe koppeling naadloos integreren met de functionaliteiten van WooCommerce. Omdat we niet meer hoefden na te denken over de webshop basics konden we ons richten op de échte uitdagingen. Het resultaat is een goed beheerbare en gebruikersvriendelijke hotelboekingswebsite.

WooCommerce gebruiken om een grote succesvolle webshop te runnen

Een klant waar wij altijd erg trots op zijn geweest is Tacx (nu onderdeel van Garmin). Daar hebben wij een zeer uitgebreide webshop voor gemaakt met zeer uiteenlopende producten. Zo hadden ze fietstrainers waarvoor ze zogenaamde ‘experience’ pagina’s voor wilde hebben. Dat zijn zeer gedetailleerde en lange product pagina’s waar ze alles konden uitleggen over de desbetreffende fietstrainer. Daarnaast hadden ze ook films die als download werden aangeboden, spare parts waarvoor kleine pagina’s voldoende waren en bidons waar heel veel verschillende soorten variaties mogelijk waren. Dit is maar een kleine greep van hun product aanbod, maar het geeft wel aan dat het aanbod erg divers was.

Door hier gebruik te maken van WooCommerce konden we ons concentreren op het goed weergeven van alle verschillende soorten unieke pagina’s en konden we er op vertrouwen dat de standaard webshop onderdelen al ingebouwd waren. Zo waren product categorieën en overige product details al in het systeem aanwezig waardoor we zeer complexe filters konden maken die voor de gebruiker erg fijn en intuïtief over kwamen. En dat is uiteindelijk de grootste uitdaging: Hoe maak je een webshop die voor de bezoeker het fijnst voelt. Door gebruik te maken van WooCommerce hou je meer tijd over om over dat soort vraagstukken na te denken.

WooCommerce gebruiken voor een groot goed-doel evenement

Een opdracht met mooie uitdagingen was de website en webshop voor Tour du ALS (nu onderdeel van Stichting ALS). Er moest een communitie & donatie platform komen waarop teams zichzelf konden registreren, presenteren en donaties binnen konden halen. Ook was er een webshop en konden mensen berichten achter laten. Dat we voor de webshop WooCommerce hebben gebruikt zal je nu niet meer verrassen, maar het was ook de basis voor het donatie platvorm. Door slim gebruik te maken van de e-commerce basis van WooCommerce en door op specifieke plekken maatwerk toe te voegen konden we in een relatief korte tijd een groot platform opzetten waar vele donaties mee zijn opgehaald.

Is WooCommerce iets voor mij?

Of WooCommerce iets voor jou is hangt af van wat je er mee wil doen. Wil je een unieke functionaliteit toevoegen, een bepaalde dienst integreren of iets helemaal eigen maken? Dan is het zeker een goede optie voor jou. Je installeert WooCommerce op jouw eigen website en je kan er mee doen wat je wil. Of je dat nou zelf doet of door een professionele partij laat doen.

Als je op zoek bent naar een standaard webshop en wil je dat het gewoon werkt? Dan zou je ook kunnen kijken naar een platform zoals Shopify. Daar betaal je een maandelijkse fee en daar krijg je een goede webshop voor terug. Dit platform is hosted, dus je hebt geen vrijheid over de code. Wel kan je de look en feel voor een heel groot gedeelte helemaal eigen maken. Het is voor normale webshops daarom zeker een interessante optie.

Wij maken webshops